Vaira Vīķe-Freiberga

Jūsu ekselences,

Ģenerālsekretāra kungs,

Cienījamie LATO dibinātāji un dalībnieki,

 

Man ir patiess prieks būt kopā ar Jums un sveikt Jūs visus ar Latvijas Transatlantiskās organizācijas darba uzsākšanu.

 

Pašreizējo laika posmu mūsu valsts vēsturē raksturo trīs vārdu savienojums – Latvija integrējas NATO. Sagatavošanās NATO ir kļuvusi par visas valsts un sabiedrības ikdienu. Mūsu bruņotie spēki apgūst NATO valstu pieredzi un kritērijus, mūsu uzņēmēji un zemkopji arvien aktīvāk iesaistās vienotas Eiropas saimnieciskajā telpā. Tik pat svarīgs šajā kontekstā ir visas Latvijas sabiedrības saliedēts atbalsts valsts integrācijai NATO. Tāpēc šodien mēs runājam par to, kā vairot un stiprināt sabiedrības atbalstu, kā celt vispārējo informētības un izpratnes līmeni.Es visnotaļ atbalstu šo sabiedrisko iniciatīvu, kas vērsta uz vispusīgu Latvijas integrāciju transatlantiskajā telpā.Latvija saskaņā ar Vašingtonas galotņu konferenci ir nopietna kandidātvalsts dalībai šinī organizācijā.

 

Lai arī juridiski vairāki gadi mūs vēl šķir no šī statusa, es uzskatu, LATO ir dzimusi ļoti svarīgā un atbildīgā brīdī, kad Latvija lietišķi risina praktiskus jautājumus par savu dalību aliansē. Tāpat tieši tagad mūsu NATO partneri izvērtē paplašināšanās stratēģijas nākamo posmu. Ir skaidrs, ka šajā procesā Latvijas sabiedrības atbalstam un izpratnei ir būtiska loma. Tāpēc šodien mēs runājam, kā vairot un stiprināt sabiedrības atbalstu, kā arī celt informētības līmeni.

 

LATO darbības plāns ietver vairākus būtiskus darbības virzienus. Tā plāno apvienot Latvijas sabiedrības ekonomisko, politisko, kultūras potenciālu, lai veicinātu Latvijas virzību NATO. Tomēr īpaši vēlos izcelt vienu no LATO pamatmērķiem – izglītot un informēt sabiedrību par pamatprincipiem un vērtībām, kuras vieno un aizstāv Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstis. Uzskatu to par cēlu un visnotaļ atbalstāmu uzdevumu.

 

Nevalstiskajām organizācijām jau tradicionāli ir liela ietekme Latvijas sabiedriskajā dzīvē. "Eiropas kustība Latvijā", veicinot Latvijas dalību ES, ir izvērsusi enerģiskas aktivitātes daudzās jomās, kas skar valstis un sabiedrības modernizāciju un demokratizāciju. Es ceru, ka arī LATO kļūs par aktīvu dalībnieku diskusijās par Latvijas un visas Eiropas attīstības ceļiem 21.gadsimtā.Ceru, ka šī kustība iegūs domubiedrus, kā arī pieredzi un zināšanas radniecīgajās NATO un NATO partnervalstīs. Ziemeļatlantijas Līguma asociācija varētu būt par LATO vērtīgu sadarbības partneri.

 

Vēlos izcelt vēl divus faktorus, kuri, manā skatījumā, raksturo LATO vērtības un potenciālu. LATO ir apvienoti dažādu arodu, tautību, reliģiju pārstāvji, pierādot, ka ir aktīva sabiedrības daļa, kura var veidot mūsu valsts un kontinenta rītdienu.Nobeigumā, vēlos vēlreiz uzsvērt, Latvija ir moderna un demokrātiska valsts, un integrācija Rietumu struktūrās jau ir kļuvusi par dominējošo faktoru visas valsts un sabiedrības attīstībā.