Vaira Vīķe-Freiberga

 

Godātais ministra kungs,

Brigādes ģenerāļa kungs,

Kontradmirāļa kungs,

Virsnieki,

Viesi,

Karavīri!

 

Šodien iezīmējam nozīmīgu posmu Latvijas NBS attīstībā – viens komandieris nodod stafeti nākamajam, un tā, Bruņotie Spēki, kas šodien tiek nodoti pēctecim, ir pavisam citā kvalitātē, nekā viņš (R.Graube) to saņēma.

 

Jaunajam komandierim ir jāuzsāk jauna Bruņoto spēku attīstības fāze, ir daudz darba, bet ir zināms, ka tagad esam uz droša pamata, uz droša ceļa. Viss, ko atliek darīt – turpināt darbu ar tādu pat enerģiju un atbildību pret savu tautu un valsti. Latvija nekad nebūs militāra lielvara, bet tai jābūt spējīgai sevi aizstāvēt. Bez tā mēs nevaram būt droši par savas valsts suverenitāti un brīvību.

 

Esmu lepna par to, ko NBS ir sasnieguši, un ar prieku gaidīšu nākamos attīstības posmus. Lai tā būtu maza valsts – bet jebkurā situācijā uz savas zemes vai citur – tās karavīriem ir jābūt gataviem kalpot tikpat profesionāli un uzticami kā lielas valsts karavīriem. Pasaulē šobrīd ir saspīlēta situācija, un visiem, kas aizstāv demokrātiju, ir jābūt gataviem par to cīnīties. Esmu pārliecināta, ka Latvija ir tam gatava.

 

Novēlu jaunajam komandierim Zeibotam – lai viņa laiks būtu tikpat sekmīgs kā iepriekšējais, sasniedzot sekmes NBS attīstībā.

Dievs, svētī Latviju!