Vaira Vīķe-Freiberga

Jūsu Ekselence!

 

Ar patiesu prieku sveicu Jūs kā Maltas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā!

 

Kopš 1991.gada 26.augusta, kad Malta atzina Latvijas neatkarību, starp mūsu valstīm ir izveidojušās draudzīgas un konstruktīvas sadarbības gaisotnē ieturētas attiecības.

 

Latvijas un Maltas savstarpējo attiecību nostiprināšanā ievērojama nozīme ir tam, ka mūsu valstis ir izvēlējušās kopēju ārpolitisko virzienu uz arvien ciešāku politisku un saimniecisku savienību ar pārējām Eiropas valstīm. Šī kopējā mērķa apziņa, kā arī savstarpējs atbalsts, ko esam snieguši viens otram, ir ievērojami stiprinājušas mūsu starpvalstu attiecības. Šīs attiecības kļūs arvien ciešākas, kad gan Latvija, gan Malta īstenos kopējo mērķi - dalību Eiropas Savienībā 2004. gadā.

 

Šai ziņā Malta jau spērusi nozīmīgu soli, pirmā starp kandidātvalstīm apliecinot referendumā, savu gribu kļūt piederīga Eiropas Savienībai. Pats fakts ka maltieši ir balsojuši par pievienošanos Eiropas Savienībai, lai kļūst par labu zīmi arī citām Eiropas Savienības kandidātvalstīm. Ceru, ka šā gada 20. septembrī Latvija tikpat veiksmīgi noslēgs Maltas iesākto referendumu virkni.

 

Pirms dažiem mēnešiem Latvija ir saņēmusi arī uzaicinājumu iestāties NATO. Šis vēsturiskais lēmums paplašināt NATO 2002. gada novembra Prāgas samitā ir nopietna robežšķirtne Latvijas valstiskās neatkarības un drošības garantēšanā. Kopš uzaicināšanas Latviju ar NATO dalībvalstīm saista sabiedroto attiecības. Latvija cer 2004. gadā kļūt par pilntiesīgu NATO dalībvalsti.

 

Starptautiskajā politikā Latvija augstu vērtē mazo un vidējo valstu savstarpēju atbalstu un sadarbību. Latvijas un Maltas attiecības ir attīstījušās draudzīgas sadarbības gaisotnē, nākotnē pastāv plašas iespējas stiprināt tās divpusējā līmenī, kā arī mūsu attiecībām ir perspektīva arī sadarbībā starptautisko organizāciju, īpaši Eiropas Savienības, ietvaros.

 

Jūsu Ekselence!

 

Vēlreiz sveicu Jūs kā Maltas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā! Vēlu sekmes Jūsu darbā stiprinot draudzību un partnerību starp mūsu valstīm.