Vaira Vīķe-Freiberga

Jūsu Ekselence!

 

Sveicu Jūs kā Maltas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā!

 

Gadsimtu gaitā Latvija ir izveidojusies par valsti, kurā augstu tur godā savas tradīcijas un kultūru. Vienlaikus Latvijas tauta ir vadījusies pēc atziņas, ka tās pilnvērtīga un harmoniska attīstība ir saistīta ar spēju izprast pasaules kultūras un gara mantojumu.

 

Tāpat kopš senas vēstures mūsu tautas apziņā ir dziļi iesakņojušās tādas fundamentālas vērtības kā savstarpēja iecietība, cilvēkmīlestība un tolerance pret svešo.

 

No šīm atziņām mēs vadījāmies pirms desmit gadiem Dziesmotās revolūcijas laikā, kad pēc ilgstošas okupācijas mūsu valsts miermīlīgi atguva savu neatkarību. Tāpat arī šodien Latvija paliek uzticīga šiem principiem, aktīvi piedaloties jaunās Eiropas veidošanā.

 

Laiks pēc neatkarības atgūšanas ir pierādījis, ka Latvijas drošība un labklājība ir cieši saistīti ar tās spējām enerģiski iesaistīties Eiropas un pasaules procesos. Latvija ir moderna valsts, kas ir atvērta draugiem un sadarbībai ar ārpasauli.

 

Starptautiskajā politikā Latvija augstu vērtē mazo un nelielo valstu savstarpēju atbalstu un sadarbību. Mēs vadāmies pēc principa, ka tauta nav maza, ja tā dzīvo pie jūras.

 

Virzoties pa dažādiem attīstības ceļiem un uzkrājot atšķirīgu vēsturisko pieredzi Latvija un Malta ir nonākušas pie līdzīga lēmuma, saistot savu nākotni ar iestāšanos Eiropas Savienībā.

 

Varam būt gandarīti, ka jaunā gadsimta slieksni esam pārkāpuši, uzsākot sarunas par pievienošanos Eiropas Savienības organizācijai. Iesaistoties šajā vēsturiskajā procesā, mūsu valstis stiprinās savstarpēju draudzību un sadarbību, kā arī sniegs paliekošu ieguldījumu vienotas Eiropas celtniecībā.

 

Jūsu Ekselence!

 

Vēlreiz sveicu Jūs kā Maltas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā un vēlu sekmes jūsu darbā!